Az ég és a föld találkozása

Zebegény, a Duna ölelésében pihenő varázslatos település, nem csupán történelmi épületeivel hódítja meg látogatóit, hanem lenyűgöző természeti kincseivel is.

A Maróti sétány szerpentinútja mentén, a Kálvária domb tetején magasodik a Kós Károly Kilátó, mely egy olyan élményt ígér, ahol az ég és a föld találkozik.

A kilátó elérése nemcsak egy egyszerű sétára invitál, hanem egy felfedező útra a város történelmi kincseinek közepette. A Maróti sétány szerpentinútja közelében találjuk a templomtól nem messze elágazó ösvényt, amely a Kálvária dombra vezet. A dombon egy kissé befejezetlennek tűnő, ám mégis impozáns épület áll, mely nemcsak az Országzászlót hordozza, hanem szolgál kilátóként is.

Az építmény csodálatos panorámát nyújt a falura és a lenyűgöző Dunakanyarra. A trianoni emlékmű és a kápolna mellett sétálva a Kálvária stációi kísérnek el lefelé a temetőig, ahol egy szép fekvésű kis temetőt találunk. Innen már csak pár lépés a város központja.

A Kálvária-kápolnától rövid sétára találhatjuk az új, fából épült, kétszintes kilátótornyot. Ez a kihagyhatatlan pont, ahol a lenyűgöző kilátásban részesülhetünk a falura és a Duna folyóra. A Kós Károly Kilátó nem csupán egy építészeti remekmű, hanem egy olyan hely, ahol a város történelme és természeti szépségei találkoznak, hogy felejthetetlen élményt nyújtsanak minden látogatónak.